Francouzský jablečný koláč 🇫🇷

Tenhle koláč je prostě 🔝. Pokud chcete, může být úplně bez cukru. A jeho bonusem je naprostá jednoduchost. Odvažuji se napsat, že tenhle koláč zvládne opravdu každý.  Výsledek stoji za to nejen chuťově, ale i na pohled. Tak pojďme do toho!

Co budete potřebovat:
NA TĚSTO 
100g hladké mouky
100g polohrubé mouky
špetka soli
100g másla
2 ks žloutků vajíček z Vlkovce
2 polévkové lžíce vody 

NA NÁPLŇ
4ks větších oloupaných jablek bez jadřinců
3 polévkové lžíce třtinového cukru 
50g másla
5 čajových lžiček meruňkové marmelády 
2 polévkové lžíce třešňovice nebo jiného aromatického alkoholu

1. Prosijte mouku, přidejte nakrájené máslo a žloutky od našich slepiček. 

2. Přidejte dvě lžíce vody, všechno zahňoucejte a vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 30 min. odpočívat v lednici.

3. Předehřejte troubu na 200 stupňů ( horkovzuduch 180) a připravte si formu o průměru cca 25 cm, kterou vymažte máslem.

4. Jablka nakrájejte na plátky. Co nepůjde nakrájejte na nepravidelné kousky. Těsto rozprostřete do formy. Přidejte jablka. Nejprve nepravidelné kousky, teprve na ně po kruhu pokládejte plátky. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby.

5. Po 45 min. přepněte na 5 min. na gril. Buďte pořád ve střehu, gril dokáže být rychlejší než uragán. (Mám ráda všechno sladší než sladké, tak když troubu přepnu na gril, posypu koláč ještě více cukrem. Krásně zkaramelizuje a křupe. Mňam)

6. V kastrůlku na na nízkém stupni rozmíchejte marmošku s alkoholem, a směsí po vyndání z trouby koláč potřete. 

Dobrou chuť!