Pavlova nadýchaná jako peříčko

Tenhle zázrak jsem poznala v době, kdy jsem ještě pracovala v poloze sedmo za psacím stolem. Kolegyně Lucka přinesla tuhle nadýchanou dobrotu jako pohoštění ke svým narozeninám. Skoro bych řekla, že to pro mě byla láska na první zakousnutí. Dezert Pavlova se totiž rozpouští na jazyku. A když mi zbydou bílky třeba po pečení Vánočky nebo velikonočního mazance, je pro mě Pavlova jasnou volbou. 

Děkuju Lucinko, za tenhle skvost, Ty víš, že ho miluju 🙂

Co budete potřebovat na cca 10 kousků:

NA „PAVLOVA“ 
4 ks bílků vajíček z Vlkovce
240 g jemného cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vinného octa

NAVRCH
300 ml smetany ke šlehání
čerstvé ovoce dle chuti a sezónní dostupnosti

1. Předehřejte si troubu na 150 stupňů

2. Vložte bílky do větší nádoby. Nepoužívám plastovou, protože může být „mastná“, i když je umytá Jarem, a nemusel by se dobře ušlehat sníh. Používám nerezovou.

3. Začněte bílky šlehat na střední stupeň a když se začne tvořit sníh začněte pomalu přisypávat cukr.

4. Po zašlehání cukru zvyšte otáčky a šlehejte a šlehejte a šlehejte… aspoň 15 minut dokud nebudou bílky tvořit po vytažení metly pevné špičky. Sníh musí být super tuhý a super lesklý.

5. Snižte stupeň šlehání a zašlehejte škrob a vinný ocet.

6. Když chcete mít Pavlova ještě hezčí než hezké, naplňte zdobící sáček a vytvořte jednotlivé porce zdobítkem. Upřímně moje pohodlnost mě velí nabírat ušlehané bílky jen lžící a tak nějak je „vykydnout“ v přiměřeném množství na plech vyložený papírem. Prostě udělám cca 10 bobanů 🙂

7. Vložte do vyhřáté trouby a ihned snižte teplotu na 120 stupňů a sušte cca 45 minut. Pak vypněte troubu a nechte vychladnout. Pavlovy nevytahujte dokud trouba nevychladne.

8. Zdobte ušlehanou šlehačkou a čerstvým ovocem. Já šlehačku nesladím, Pavlova jsou sladká až dost 🙂

Dobrou a sladkou chuť!